Bliv klogere på, hvorfor jod er vigtigt i den daglige kost – og hvilke konsekvenser det kan have, hvis vi får for lidt af dette grundstof.
Der var tidligere jodmangel i Danmark, mest udtalt i Vestdanmark og dermed i Aalborg.
Siden år 2000 har producenterne tilsat jod til husholdningssalt og i salt, som bruges til brød og andet bagværk. Baggrunden for at berige salt med jod var en høj forekomst af struma (forstørret skjoldbruskkirtel).
Vi ser nærmere på grundstof nummer 53, som er jod, og fortæller om dets effekter på mennesket ved både mangel og overskud. Jod er vigtigt i alle aldersgrupper, og vi ser nærmere på, hvorfor vi har jodberigelse i Danmark, og hvordan det står til med danskernes jodindtag.
Oplægsholder
Stine Linding Andersen er overlæge ved Aalborg Universitetshospital og klinisk lektor ved Aalborg Universitet samt medlem af Det Unge Akademi. Stine forsker i jodindtag og stofskiftesygdomme særligt hos gravide.