Aktivitet 1

02.08.2023

Professor og arkæolog Mette Løvschal er årets modtager af H.M. Dronning Margrethes Videnskabspris, som hun får for sin tværvidenskabelige forskning i forhistoriske landskaber. Den kan nemlig blive en vigtig brik i puslespillet om, hvordan vi skal håndtere klimakrisen.

“Det er en meget stor ære og glæde at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris – også fordi, man med prisen samtidigt anerkender vigtigheden af arkæologien, kulturarven og vores fælles erfaringsgrund”

– Mette Løvschal, professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og ledende forskningsudvikler ved Moesgaard Museum.
Når hun den 30. maj får overrakt prisen af H.M. Dronning Margrethe, bliver Mette Løvschal nr. 8 i rækken til at modtage hædersbevisningen, som Videnskabernes Selskab hvert år giver til en særlig forsker under 50 år.

Fortiden fortæller om nutiden

“Jeg er særligt optaget af to globale udfordringer, som vi lige nu står over for: Den ene er den omfattende indhegning af jord, der helt grundlæggende forskyder en række økologiske og sociale forhold og begrænser mobiliteten for både dyr og mennesker på en omfattende skala. Den anden er kollapset af fællesskabsbaserede græsningsbrug”, uddyber hun, som ellers har været med til at opretholde en mangfoldighed af kulturlandskaber gennem århundreder, af og til årtusinder. Og det er vigtigt i relation til klimakrisen, fordi der i begge tilfælde er tale om, at afstanden mellem natur og mennesker vokser.

Der flere grunde til, at netop hun får prisen. En af dem er, at Mette Løvschal i sin forskning dedikerer en masse tid og kræfter til at forstå, hvordan kulturlandskaber er opstået og har udviklet sig fra den sidste istid og frem til i dag. På den måde får hun indsigt i samspillet mellem mennesker og landskaber i et langtidsperspektiv – et perspektiv, som hun kan bruge til at belyse den klimakrise, vi konfronteres med i dag.