Vin & Viden: Kunstig intelligens og farlige chatbots

19.09.2023

Shutterstock – Deemerwha studio

Den kan programmere, skrive sange og skabe smukke kunstværker. Men hvordan fungerer den kunstige intelligens, og skal vi frygte for vores jobs?

Farlige chatbots

Chatbots og store sprogmodeller  som for eksempel ChatGPT  fylder mere og mere i samfundet. Og de lader til at kunne bruges på uendeligt mange måder.

Men brugeren skal tænke sig om.

Chatbots kan sprede misinformation, vildlede sine brugere og lække følsomme oplysninger. Er det overhovedet trygt at bruge teknologien, og hvad skal man være opmærksom på?

Det svarer Johannes Bjerva på. Han er lektor på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, og han vil fortælle dig, hvordan sprogmodellerne fungerer og problemerne ved at bruge de fantastiske chatbots. Det handler om etik, privacy og datasikkerhed. 

Oplægsholder

Johannes Bjerva er lektor på Institut for Datalogi (AAU) og medlem af Det unge Akademi. Han forsker i sprogteknologi (Natural Language Processing, NLP), og har i sin forskning fokus på at udvikle metoder og ressourcer indenfor NLP og at gøre teknologien tilgængelig for mindre sprog og samfund.